Preskoči na sadržaj
Naslovnica » Vodic » 1. Postupak nabave robe, usluga ili radova koji se financiraju sredstvima iz fondova EU za neobveznike Zakona o javnoj nabavi

Vodič za postupke nabave neobveznika Zakona o javnoj nabavi

Postupak nabave robe, usluga ili radova koji se financiraju sredstvima iz fondova EU za neobveznike Zakona o javnoj nabavi

Napomena: Ovo su općenite smjernice. Prilikom provedbe nabave istu je potrebno provoditi u skladu s prilogom ugovoru o bespovratnim sredstvima koji definira postupke nabave za neobveznike Zakona o javnoj nabavi.

Vodič je namijenjen korisnicima koji, u postupku javne nabave roba/usluga/radova koji se financiraju sredstvima iz fondova EU nisu obveznici Zakona o javnoj nabavi (u daljnjem tekstu: NOJN).

Vodič nije pravno obvezujući, već sadrži informacije, opće preporuke i smjernice koje mogu doprinijeti ekonomičnom i učinkovitom korištenju javnih sredstava i smanjenju rizika od pojave neprihvatljivih izdataka, kao i primjere dobre prakse.

Vodič nije zamjena za službenu dokumentaciju koja definira pravne zahtjeve koje korisnik/naručitelj mora poštivati prilikom nabave roba/usluga/radova koji se financiraju sredstvima iz fondova EU.

Korisnik/naručitelj bi trebao detaljno proučiti pravila vezana za nabave propisana Postupcima nabave za NOJN te se uvjeriti da je strategija nabave u skladu s njima, s obzirom na to da nabave podliježu revizijskim provjerama i daljnjim provjerama Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU.

Postoje 3 različita postupka za nabavu robe, radova ili usluga koji se financiraju sredstvima iz fondova EU. Valja se prisjetiti da korisnik/naručitelj ne može proizvoljno odabrati postupak nabave, budući da odabir uvjetuju kriteriji utvrđeni u Postupcima nabave za NOJN. Postupak nabave primijenjen za nabavu treba biti isti kao u Projektnom planu nabave (PPN), odnosno u izmjeni i dopuni PPN-a.

Nabava robe, usluga i radova mora se temeljiti na ekonomičnom i učinkovitom trošenju sredstava iz fondova EU, tj. potrebno je isporučiti:

dijagram

Važno! Prilikom utvrđivanja postojanja sukoba interesa na odgovarajući način primjenjuju se odredbe važećeg Zakona o javnoj nabavi koje uređuju to pitanje.

Ispunite ovaj upitnik kako biste saznali koji vam postupak nabave odgovara:

Odabir postupka nabave SAFU-lajsna-EU

Povratak na vrh