Preskoči na sadržaj
Naslovnica » O SAFU » Primjeri EU projekata u RH » Operativni program Regionalna konkurentnost » Višnja maraska (Prunus cerasus var. Marasca) kao sastojak funkcionalne hrane

Višnja maraska (Prunus cerasus var. Marasca) kao sastojak funkcionalne hrane

Višnja maraska (Prunus cerasus var. Marasca) kao sastojak funkcionalne hrane

Vrijednost ugovora: 496.800,00 EUR
Korisnik: Prehrambeno-biotehnološki fakultet – Centar Zadar
Operativni program: Regionalna konkurentnost - IPA IIIC

Cilj ovog projekta je razvoj i primjena sofisticiranih tehnologija u proizvodnji funkcionalnih proizvoda i poluproizvoda na bazi višnje maraske.

Naime, prethodna istraživanja, na temelju kojih se i rodila ideja za ovaj projekt, pokazala su da se maraska odlikuje iznimnim ljekovitim svojstvima: sadrži protuupalna svojstva te je vrlo bogata antioksidansima koji potiču obnovu stanica. Nadalje, bogat je izvor prehrambenih vlakana, ne sadrži masti i kolesterole, zbog čega se preporučuje osobama s visokom razinom kolesterola u krvi, a sadrži i polifenole, koji preventivno djeluju u sprječavanju pojave raka. Također obiluje tvarima koje ublažavaju simptome glavobolje, artritisa i pojave gušavosti, te melatoninom, biljnim hormonom koji pomaže u regulaciji sna.

U okviru spomenutog projekta pokrenuta su znanstvena istraživanja čiji će rezultati oživjeti uporabu maraske u prehrambenoj industriji te dati nov poticaj lokalnim proizvođačima i prerađivačima. Valja napomenuti da će se, osim u razvoj novih proizvoda, dio novaca usmjeriti u edukaciju zainteresiranih lokalnih proizvođača i šire zajednice o mogućnostima prerade višnje maraske.

Izvor: Operativni program za regionalnu konkurentnost

Primjeri Projekata
Povratak na vrh