Preskoči na sadržaj

Prijelazni instrument

Prijelazni instrument (Transition Facility) –  je privremeni instrument namijenjen novim državama članicama EU u prvim godinama članstva kao pomoć u financiranju mjera za razvoj i jačanje nacionalnih, administrativnih i pravosudnih sposobnosti za provedbu i primjenu zakonodavstva Europske unije.

Članak 30. Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji odnosi se na Prijelazni instrument.

Koordinator Prijelaznog instrumenta je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Provedbeno tijelo je Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.

Europska komisija donijela je 13. lipnja 2013. godine Odluku o tehničkim odredbama za provedbu Prijelaznog instrumenata u Republici Hrvatskoj, a koja je stupila na snagu ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju.  22. studenoga 2013. godine Europska komisija je usvojila Provedbenu odluku Komisije o donošenju programa za Republiku Hrvatsku u okviru Prijelaznog instrumenta za 2013. godinu. Sukladno istoj, rok za ugovaranje Prijelaznog instrumenta je 22. studenog 2016. godine, dok je rok za njegovu provedbu 22. studenog 2019. godine.

Prijelazni instrument je usmjeren ka nastavku podrške Republici Hrvatskoj u njenim nastojanjima za daljnjim razvojem i jačanjem nacionalnih administrativnih i pravosudnih kapaciteta za provedbu i primjenu prava Europske unije, kao i promicanju razmjene najbolje prakse kroz aktivnosti koje ne mogu biti financirane iz Strukturnih fondova. Nadalje, cilj programa je nastavak pružanja pomoći u razvoju pravosuđa, temeljnih prava i unutarnjih poslova te reforme javne uprave.

Kroz navedeni instrument Republika Hrvatska na raspolaganju ima iznos od 29 milijuna eura.

Povratak na vrh