Preskoči na sadržaj
Naslovnica » Novosti » Završna konferencija projekta Usklađivanje obrazovnih mogućnosti sa zahtjevima tržišne ekonomije (HOMER)

Novosti

Završna konferencija projekta Usklađivanje obrazovnih mogućnosti sa zahtjevima tržišne ekonomije (HOMER)

Završna konferencija projekta Usklađivanje obrazovnih mogućnosti sa zahtjevima tržišne ekonomije (HOMER)

Projektom Usklađivanje obrazovnih mogućnosti sa zahtjevima tržišne ekonomije (HOMER) iz programa Phare 2005 Prekogranična suradnja Slovenija-Mađarska-Hrvatska, Krapinsko-zagorska županija i grad Labin razvili su pristup poboljšanja položaja mladih na tržištu rada, rečeno je na završnoj konferenciji 8. i 9. kolovoza u Rabcu.

Naglasak provedbe projekta stavljen je na podizanje razine poduzetničke kulture, uvođenje dodatne obuke u poduzećima za rad s mladima, na razvoj novih obrazovnih programa stručnog usavršavanja, te programa za pomoć mladima pri razvijanju društvenih i generičkih vještina. 

Tako su u tri srednje škole postavljeni tzv. karijerni kutovi, kako bi se učenicima na licu mjesta pružilo više informacija i savjeta vezano za njihovu buduću karijeru. Također, u travnju je održan i vrlo posjećen Dan karijera, što je pokazalo kako je ovaj projekt ispunio jedan od ciljeva.

Stvorena su i četiri nova programa stručnog usavršavanja na području elektrotehnike, ugostiteljstva, građevinarstva i wellness turizma. U četiri škole na području Krapinsko - zagorske županije i grada Labina održano je natjecanje u rješavanju stvarnih poslovnih problema i virtualna škola poduzetništva, čije će se djelovanje nastaviti i nakon završetka projekta.

Provedene su opsežne analize stanja tržišta rada u Krapinsko - zagorskoj županiji i gradu Labinu, o postojećim mjerama potpore zapošljavanja mladih, te kako mladi doživljavaju poslodavce i obrnuto. Analize su pokazale da se potporni mehanizmi za zapošljavanje mladih u ove dvije regije tek razvijaju. Također, poslodavci i mladi nedovoljno su informirani o međusobnim očekivanjima, te je potrebno  kontinuirano raditi na povezivanju svih aktera na tržištu rada. Zasebna analiza zastupljenosti poduzetničkog obrazovanja u obaveznom školovanju, pokazala je da mladi nedovoljno razmišljaju o vlastitim poduzetničkim potencijalima i mogućnostima.

Vrijednost projekta iznosi 219,901.50 eura, od čega je Europska unija bespovratno dodijelila 164,926.13 eura. 

Sve novosti
Povratak na vrh