Preskoči na sadržaj
Naslovnica » Novosti » Završen projekt zaštite rta Kamenjak

Novosti

Završen projekt zaštite rta Kamenjak

Završen projekt zaštite rta Kamenjak

Završna konferencija projekta „Zajedničko upravljanje zaštićenim područjima Kamenjak i Pohorje - KaPo", koji se financira iz Programa za susjedstvo Slovenija-Mađarska-Hrvatska INTERREG PHARE 2005, održana je jučer u Kući prirode u Premanturi. Projekt „KaPo" započeo je u srpnju prošle godine, kao prvi projekt financiran sredstvima Europske unije kojeg provodi Općina Medulin.

Tijekom 13 mjeseci trajanja projekta, sve planirane aktivnosti uspješno su provedene, što je rezultiralo većom razinom zaštite prirode na rtu Kamenjak u Istri i Pohorju kraj Maribora. Projektom KaPo poboljšano je održivo upravljanje zaštićenim područjima, osnaživanjem kapaciteta lokalnih institucija i organizacija, te pojačanjem mjera zaštite prirode. Tako se novoosnovana Kuća prirode Kamenjak u Premanturi, smatra glavnim rezultatom projekta, a predstavlja svojevrsni posjetiteljsko-edukacijski centar, gdje se posjetitelji i ljubitelji Kamenjaka mogu informirati i educirati o njegovim prirodnim vrijednostima. Značajan broj posjetitelja Kuće prirode Kamenjak, kao i brojni edukacijski programi, doprinose održivom korištenju površinski velikom krajoliku. Na području zaštićenog krajolika uređen je znatan broj pješačkih i biciklističkih staza, dok je određen broj cesta zatvoren za promet, kako bi se posjetiteljima omogućio što kvalitetniji boravak u prirodi.

Projekt „Zajedničko upravljanje zaštićenim područjima Kamenjak i Pohorje - KaPo", provodila je Općina Medulin u partnerstvu s nevladinom udrugom „Zelena Istra" i javnim ustanovama „Kamenjak" i „Natura Histrica", te općinama Ruše, Rače-Fram, Hoče-Slivnica i Maribor u Sloveniji.

Projekt se financirao sredstvima programa Phare 2005, u iznosu od 114.173,55 eura (73,3 posto), dok je ostatak sredstava, 41.588,45 eura, osigurala Općina Medulin i javna ustanova „Kamenjak".  

Sve novosti
Povratak na vrh