Preskoči na sadržaj
Naslovnica » Novosti » Uređen prvi rudarski muzej iz programa PHARE 2005

Novosti

Uređen prvi rudarski muzej iz programa PHARE 2005

Uređen prvi rudarski muzej iz programa PHARE 2005

Projektom "Sveta Barbara - bogatstvo podzemnog svijeta nekad i danas",  financiran iz programa INTERREG IIIA, Slovenija-Mađarska-Hrvatska 2004-2006. sa 277.645,00 eura, uređen je prvi rudarski muzej u prirodi u okolici Samobora. 

Muzej se sastoji od 340 metara obnovljenih rudarskih rovova Sv. Trojstvo i Kokel, mineraloške zbirke od stotinjak minerala, stijena i fosila postavljene u Osnovnoj školi Rude i rudarsko-botaničke poučne staze dugačke 1 500 metara.

Zanimljivost ovog projekta jest u tome što je rudnik uređen baš onako kako je izgledao dok su nekad u njemu rudari mukotrpno kopali.

Iskopavanje rudnika navodno je prestalo 1859. godine, a do sredine XIX. stoljeća u njemu se kopao samo bakar, te se potom vadilo željezo i gips.

Projekt će svakako doprinijeti turističkoj ponudi Samobora i okolice, te gospodarskoj i socijalnoj strukturi angažiranjem lokalnih obrtnika i prekvalifikacijom lokalnog stanovništva u turističke vodiče.

Projekt je provodio Grad Samobor s partnerima Kulturno umjetničkim društvom Oštrc, Zagrebačkom županijom, Turističkom zajednicom Zagrebačke županije, OŠ Rude i Rudarsko geološko naftnim fakultetom Zagreb. 

Sve novosti
Povratak na vrh