Preskoči na sadržaj
Naslovnica » Novosti » Predstavljeni projekti civilnog društva iz programa Phare 2006

Novosti

Predstavljeni projekti civilnog društva iz programa Phare 2006

Predstavljeni projekti civilnog društva iz programa Phare 2006

U organizaciji Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, jučer je u Info centru Delegacije Europske komisije održano predstavljanje projekata civilnog društva kojima su dodjeljena bespovratna sredstva Europske unije u sklopu programa PHARE 2006 „Omogućavanje aktivnog doprinosa sektora civilnog društva u pretpristupnom procesu".

Više od tri milijuna eura odobreno je za 36 projekata s područja demokratizacije i ljudskih prava, sudjelovanja mladih te zaštite okoliša i održivog razvoja. Predstavljanju su nazočili potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske gđa Jadranka Kosor, šef Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj Nj.E. Vincent Degert, ravnateljica Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije gđa Marija Tufekčić te predstojnik Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske g. Igor Vidačak.

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor naglasila je da ovakvi projekti, zajedno s radom državnih institucija, zajednički doprinose istom cilju - boljem životu građana i građanki Hrvatske. Prema njenim riječima, upravo je bolji život i vansjkopolitički i unutarnjopolitički cilj svih koji sudjeluju u približavanju Hrvatske Europskoj uniji, a u čemu civilne udruge imaju značajnu ulogu.

Predstavnici civilnog društva sljedeću priliku za dostavom projektnih prijedloga imat će u programu IPA 2008, najavila je Marija Tufekčić, ravnateljica SAFU.

"Za projekte civilnog društva u sklopu programa IPA 2008 alocirano je 3, 45 milijuna eura. Financirat će se projekti sudjelovanja nevladinih organizacija u nadzoru provedbe pravne stečevine EU na tri područja, borbe protiv korupcije i cjelokupne transparentnosti javnih tijela, jačanje uloge civilnog sektora u nadzoru provedbe protu diskriminacijske strategije i razvoja kapaciteta na nadzora i zagovaranja politika održivog razvoja na području vodnog gospodarstva, prometa i zaštite okoliša", pojasnila je Tufekčić.

Vincent Degert je podsjetio kako je Europska unija, unija ideja i unija građana. U vrijeme krize i uopće u teškim vremenima, treba vratiti pozornost na osnovne vrijednosti i osnovne ideje, a koje su u Europskoj uniji - solidarnost i povezanost. Nije vrijeme samo za razgovore, već i za akciju, podsjetio je gospodin Degert. On je pozvao predstavnike civilnog društva da tu poruku neprestano šalju prema višim razinama i da zajednički doprinose boljitku koji, na taj način, postaje dio europske tradicije. 

Sve novosti
Povratak na vrh