Naslovnica » Novosti » Predstavljen PHARE projekt uspostave sustava kontrole izvoza

Novosti

Predstavljen PHARE projekt uspostave sustava kontrole izvoza

U Ministarstvu financija jučer je predstavljen PHARE Twinning projekt "Uspostava Sustava kontrole izvoza (ECS) - podrška upravljanju" koji Carinska uprava provodi u suradnji s Carinskom agencijom Ministarstva ekonomije i financija Italije. Trajanje projekta je šest mjeseci, a ugovorena vrijednost je 250.000 eura.

Cilj je pomoći hrvatskoj Carinskoj upravi u razvoju i uvođenju novog carinskog informatičkog sustava za kontrolu izvoza (ECS - Export Control System), kako bi se hrvatski carinski sustav uskladio s standardima EU-a u područjima carinskog poslovanja.

ECS je u primjeni od 2007. godine. Dizajniran je za poboljšanje kontrole neizravnog izvoza tj. onih izvoznih pošiljki koje se prijavljuju za izvoz na lokaciji unutar jedne zemlje članice, a izlaze iz EU-a preko druge zemlje članice, kao i za primjenu odredbi EU-a o zaštiti i sigurnosti prilikom robnog izvoza.

Zemlje koje pristupaju u punopravno članstvo EU-a trebaju s prvim danom pristupanja imati ECS sustav u uporabi.

Glavna prednost ECS-a za carinska tijela i gospodarske subjekte je pojednostavljenje carinskih postupaka jer papirnate deklaracije neće više biti potrebne, rekla je na predstavljanju pomoćnica ravnatelja carinske uprave Zlatica Tomašević.

Očekuje se i veća učinkovitost carinskih tijela pri upravljanju kretanjem robe u provedbi kontrola izvoza uz racionalnije korištenje resursa, olakšanje trgovine i ubrzavanje prekograničnog prometa. (Hina) 

Sve novosti
Povratak na vrh