Preskoči na sadržaj
Naslovnica » Novosti » Otvoren projekt jačanja intelektualnog vlasništva iz programa Phare 2006

Novosti

Otvoren projekt jačanja intelektualnog vlasništva iz programa Phare 2006

Otvoren projekt jačanja intelektualnog vlasništva iz programa Phare 2006

Phare 2006 Twining projekt "Jačanje provedbe prava intelektualnog vlasništva", vrijedan milijun eura, kojemu je svrha ojačati kapacitete središnje uprave u borbi protiv krivotvorenja i piratstva u Hrvatskoj, otvoren je danas na svečanosti u EU info centru u Zagrebu.  

Projekt se nadograđuje na zatvoreno Poglavlje 7 - Pravo intelektualnog vlasništva, financira ga EU, a provodit će se idućih 17 mjeseci u suradnji sa zemljom partnerom Danskom.

Milijun eura namijenjeno je jačanju administrativnih kapaciteta, usklađivanju zakonodavstva i potpori Informacijskome centru Zavoda za intelektualno vlasništvo koji koordinira projekt, a za opremu je namijenjeno 270.000 eura.

Projekt je namijenjen Ministarstvu pravosuđa, Ministarstvu unutarnjih poslova, Carinskoj upravi i Državnom inspektoratu, rekla je zamjenica ravnatelja Zavoda Ljiljana Kuterovac.

U sklopu projekta europski stručnjaci poučavat će djelatnike ustanova koje štite prava intelektualnog vlasništva, a jačat će se i svijest građana o važnosti intelektualnog vlasništva.

Krivotvorenje, primjerice autodijelova ili dječje hrane, provodi se na međunarodnoj razini, a da bi se zemlje mogle suprotstaviti toj vrsti kriminala, potrebna je suradnja nacionalnih ustanova i agencija, rekao je zamjenik direktora danskog Ureda za patente i žigove Keld Nymann Jensen.

Na svečanosti u povodu otvaranja projekta danski veleposlanik u Hrvatskoj Bo Erik Weber je izjavio kako očekuje da će Hrvatska do kraja godine dovršiti pregovore i da će Hrvatski sabor na vrijeme ispuniti sve zahtjeve u predpristupnom procesu.

Ravnateljica Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Marija Tufekčić zahvalila je Delegaciji na kontinuiranom trudu u pripremi ovog projekta istaknuvši kako je u procesu izgradnje kapaciteta institucija koje provode zakone twining projekt iznimno važan budući da prenosi najbolje prakse i znanja iz država članica EU, ali ujedno izgrađuje suradnju i partnerstvo, te jača bilateralnu suradnju država partneta. U Hrvatskoj je putem pretpristupne pomoći u periodu od 2001. do 2006. ugovoreno 59 twinning projekata i 19 twinning light projekata vrijednost oko 57,4 milijuna eura, pri čemu samo u Phare 2006 programu na te projekte dolazi oko 12, 7 posto vrijednosti svih ugovorenih projekata. U pristupnom programu IPA 2007 do kraja ove godine planira se potpisati čak 20 twinning projekata ukupne vrijednosti 14,1 milijun eura.

Predstavnica izaslanstva Europske komisije u Hrvatskoj Karin Lindblad je rekla da su intelektualna vlasništva važna na svjetskoj razini jer utječu na cjelokupno gospodarstvo.

Po procjeni Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), zbog povrede prava intelektualnog vlasništva, gubici u međunarodnoj trgovini su 150 milijardi eura na godinu.

U EU sve je više zapljena krivotvorene robe opasne za zdravlje i sigurnost, poput kozmetike, igračaka, hrane i lijekova.

Sve novosti
Povratak na vrh