Naslovnica » Novosti » Otvoren Phare 2006 Twinning projekt "Nadzor plave granice'"

Novosti

Otvoren Phare 2006 Twinning projekt "Nadzor plave granice'"

Otvoren Phare 2006 Twinning projekt "Nadzor plave granice'"

Ravnatelj policije Vladimir Faber danas je u Ravnateljstvu policije otvorio "Phare 2006 Twinning projekt 'Nadzor plave granice'" kako bi u suradnji s njemačkim i talijanskim policijskim partnerima izradili rješenja koja će Hrvatskoj omogućiti ispunjavanje obveza Europske unije glede nadzora morske granice.  

Projekt je vrijedan milijun eura i trajat će 15 mjeseci. U njemu kao partneri sudjeluju stručnjaci njemačke Savezne policije te talijanske Obalne straže, a cjelokupnu provedbu podupire i nadziru izaslanstvo Europske komisije u Hrvatskoj i Središnja agencija za financiranje i ugovaranje.

Napomenuvši da je Hrvatska mala zemlja s velikom granicom, Faber je naglasio da je ona posljednjih godina "u trendu ilegalnih migracija" i krijumčarenja ljudi i robe. Proteklih nekoliko godina sve je manji pritisak na kopnenu granicu i granične prijelaze, a sve veći na moru. Taj projekt iznimno važan zato što će se u suradnji s partnerima iz Njemačke i Italije načiniti strategija razvoja pomorske policije, rekao je Faber i važnom ocijenio međuagencijsku suradnju s tijelima i ustanovama zaduženim za provedbu zakona. Dodao je da se to ponajprije odnosi na hrvatsku Obalnu stražu, Ministarstvo financija, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Ministarstvo kulture, Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva te Ministarstvo obrane.

Koordinatorica projekta s hrvatske strane Mirna Kovač rekla je kako je zadaća pomorske policije zaštita i nadzor 950 kilometara morske granice od svih oblika kriminala, jer je granica na moru buduća vanjska granica EU. Napomenula je da je pomorska policija u prošloj godini dobila pet novih plovila - jedno dužine 25 metara i četiri dužine 15 metara.

Ocjenivši da će međunarodni kriminal biti sve veći, zamjenik voditelja projekta s njemačke strane Frank Goerke upozorio je na važnost hrvatske morske granice. Istaknuo je da se tim projektom želi poduprijeti hrvatska granična policija u prilagodbi i daljnjoj izradi Akcijskog plana za integrirano upravljanje granicom, s posebnim naglaskom na zaštitu morske granice.

Goerke je naglasio važnost školovanja pomorske granične policije te međuagencijske suradnje.

Pomoćnik voditelja talijanske Obalne straže Nicola Carlone istaknuo je nužnost zajedničke suradnje u sprječavanju ilegalnih aktivnosti na moru, sprječavanju trgovanja ljudima, onečišćenju mora, sigurnosti plovidbe i sl.

Projekt su poduprli predstavnici Europske komisije u Hrvatskoj, veleposlanik Italije Alessandro Pignatti Morano Di Custoza te direktor njemačke Savezne policije Bad Bramstedta Joachim Frankin. (Hina) 

Sve novosti
Povratak na vrh