Preskoči na sadržaj
Naslovnica » Novosti » Hrvatskoj ukinuta suspenzija na potpise ugovora iz PHARE 2006

Novosti

Hrvatskoj ukinuta suspenzija na potpise ugovora iz PHARE 2006

Europska Komisija i službeno je potvrdila da je Hrvatskoj ukinuta suspenzija potpisa na ugovore za projekte iz programa PHARE 2006, čija je ukupna vrijednost 52 milijuna eura. Iz Bruxellesa smatraju da je Hrvatska tijekom posljednjih sedam mjeseci, koliko je  trajala suspenzija na potpisivanje ugovora, puno napravila na ispunjavanju postavljenih mjerila - osnovana je Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, u kojoj je zaposleno velik broj novih djelatnika. Došlo je do poboljšanja kvalitete dokumenata, te je uspostavljen nužan nadzor kvalitete zapošljavanjem djelatnika u Sektor za kontrolu natječajne dokumentacije. 

Dok je članica EU Bugarska ovog tjedna kažnjena suspenzijom oko pola milijarde eura iz Unijinih fondova zbog korupcije i lošeg upravljanja, Hrvatska je nakon sedam mjeseci ipak dobila zeleno svjetlo, čime je pokazala da su manjkavosti u sustavu riješene.

Rok za ugovaranje projekata iz programa PHARE 2006 istječe 30. studenoga ove godine, kada će biti poznati rezultati o postotku ugovaranja navedenog programa.Također, Hrvatskoj je vraćeno i 5 milijuna eura iz fonda IPA-u 2007., koja je bila smanjena sa 45 na 40 milijuna eura.

Sve novosti
Povratak na vrh