Preskoči na sadržaj
Naslovnica » Novosti » Obilježavamo Dan Europe

Novosti

Obilježavamo Dan Europe

Obilježavamo Dan Europe

Danom Europe slave se dva principa na kojima Europska unija počiva – mir i zajedništvo. Obilježavamo ga na današnji dan u spomen objavljivanja povijesne Schumanove deklaracije. Naime, 9. svibnja 1950. francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman svojom je idejom o novom obliku političke suradnje u Europi postavio temelje za stvaranje Europske unije kakvu imamo danas, predlažući stvaranje organizacije poznate kao Europska zajednica za ugljen i čelik. Bila je to prva nadnacionalna europska institucija i korak ka brojnim kasnijim inicijativama povezivanja i integracija.

U tekstu Deklaracije stoji: “Svjetski mir ne može se očuvati ukoliko se ne ulažu kreativni napori razmjerni opasnostima koje ga ugrožavaju.“

Europska unija je ujedinila zemlje sa zajedničkim ciljem očuvanja mira i globalne stabilnosti pa se danas diljem Europe slave europska demokracija, vladavina prava i sloboda pojedinaca kao najvažnije vrijednosti ujedinjene Europe. Također, 2022. je Europska godina mladih u kojoj se želi upozoriti na njihovu važnu ulogu u izgradnji bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti.

Sve novosti
Povratak na vrh