Preskoči na sadržaj
Naslovnica » Bilten » Bilten br. 3/2020 » VI IMATE RIJEČ: Grad Šibenik

Bilten br. 3/2020

VI IMATE RIJEČ: Grad Šibenik

VI IMATE RIJEČ: Grad Šibenik

1. Za početak, predstavite nam ukratko projekt „Centar za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut“.

Poslije uspješno provedenih projekata obnove i revitalizacije šibenskih tvrđava Sv. Mihovila i Baronea, Grad Šibenik je krenuo u novu vrstu projekta usmjerenog na budućnost. Odabran je put razvoja IT sektora kao strateškog pravca razvoja Grada Šibenika.

Trokut je usmjeren na tri kategorije korisnika: poduzetnike početnike kojima se nudi subvencionirani zajednički radni prostor i mentorski program, mlade kojima se nudi obrazovanje iz It sektora i digitalne nomade kojima se stvara dom na području Šibenika. Ključne usluge su usluge mentoriranja, edukacija i organizacije evenata. A Trokut osim ugodnog i modernog dizajniranog prostora nudi 4 ureda, tri dvorane i učionicu, sale za sastanke, 28 funkcionalnih radnih jedinica te mnoštvo opreme od računala do virtualnih naočala.

2. Koje pripremne aktivnosti ste vi kao korisnik poduzeli za što uspješnije savladavanje eventualnih prepreka koje se događaju tijekom provedbe projekata?

S obzirom na bogato iskustvo iz prijašnjih infrastrukturnih projekata naglasak je stavljen na kontrolu troškovnika i pripremu dokumentacije za nabavu kao kritičnih točaka svakog projekta. Istovremeno smo radili i na pripremi aktivnosti novog poslovnog subjekta koji bi trebao upravljati Centrom za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut jer završetkom projektnih aktivnosti počinje realizacija poslovanja Trokuta. Posjet institucijama sličnih djelatnosti kao i konzultacije s stručnjacima su nam pomogli u definiranju modela poslovanja i organizacije Trokuta.

3. Što biste, na temelju svog dosadašnjeg iskustva, poručili drugim korisnicima projekata? Na koji način se dobrim planiranjem može prevenirati eventualna otežana provedba projekta?

Prvenstveno bih preporučio svim korisnicima da koliko god se bilo koji problem u provođenju projekta činio nerješiv da se na kraju svaki problem riješio i da nema odustajanja. Važno je znati cilj i imati tim ljudi koji provode projekt jer ustrajnost i timski rad su presudni za uspjeh.

4. Koji dio provedbe projekta vam je dosad bio najizazovniji?

Grad Šibenik je već jako dugo izuzetno uspješan u provedbi projekata financiranih iz vanjskih izvora, stoga ne možemo reći da smo imali većih poteškoća u provedbi projekta. Najizazovniji dio nastupio je nakon završetka provedbe projekta, u smislu daljnje, što uspješnije eksploatacije Centra Trokut. Odabran je model poslovanja poduzetničkog inkubatora, jer donosi dugoročne koristi s naglaskom na strateški razvoj IT sektora u Šibeniku.

Bilten
Povratak na vrh