Završna konferencija Twinning projekta pod nazivom „Podrška Europske unije izgradnji kapaciteta i postupnom usklađivanju s pravnom stečevinom Unije u veterinarskom sektoru Bosne i Hercegovine“, Twinning broj: BA 18 IPA AG 02 19, održana je 24. travnja 2025. u Sarajevu. Projekt je uspješno provela Austrijska agencija za zdravlje i sigurnost hrane, kao vodeći partner, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede Hrvatske i Ministarstvom poljoprivrede i prehrane Francuske, kao sudjelujućim partnerima. Korisnička institucija u Bosni i Hercegovini, odnosno Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine, u suradnji s nadležnim tijelima entiteta i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, pružila je značajnu podršku projektu. SAFU je pružao administrativnu podršku hrvatskim institucijama i stručnjacima koji su sudjelovali u provedbi projekta.
Projekt, vrijedan 3.000.000 EUR, započeo je 1. rujna 2020. i završio nakon 56 mjeseci, 30. travnja 2025., a sastojao se od tri ključne komponente koje se odnose na zdravlje životinja, dobrobit životinja i nusproizvode životinjskog podrijetla. Osnovna svrha projekta bila je modernizacija i restrukturiranje agroindustrijskog sektora u Bosni i Hercegovini, uključujući ekonomsko jačanje ruralnih područja. Tijekom protekle četiri i pol godine, stručnjaci iz Austrije, Francuske i Hrvatske surađivali su sa kolegama iz Bosne i Hercegovine na poboljšanju zakonodavnog okvira u veterinarskom sektoru i njegovom usklađivanju s pravnom stečevinom Europske unije, tijekom čega su održali niz edukacija, seminara, praktičnih demonstracija i simulacija brojnih postupaka u ovom području.
Osim izgradnje kapaciteta i razvoja zakonodavnog okvira, projekt je također ojačao svakodnevni rad veterinarskih inspektora i službenika u BiH kroz praktičnu obuku u terenskim uvjetima.
Unatoč izazovima koje je predstavljala pandemija COVID-19 i složenosti tijekom provedbe, svi ciljevi projekta uspješno su postignuti. Kroz ovaj projekt, veterinarski sektor Bosne i Hercegovine stekao je vrijedna znanja za usklađivanje sa zahtjevima i standardima EU, poboljšao vještine osoblja različitih službi i time povećao potencijal za bolju zaštitu zdravlja ljudi i životinja, kao i proizvoda životinjskog podrijetla.