SAFU | Središnja agencija za financiranje i ugovaranja

Vijesti

20tra

19,3 milijuna kuna za izradu prometnih Master planova

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric potpisali su tri ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, temeljem kojih će Primorsko-goranska i Splitsko-dalmatinska županija te Grad Zadar dobiti 19,3 milijuna kuna bespovratna novca za izradu prometnih Master planova funkcionalnih regija Sjeverni Jadran, Srednja Dalmacija i Sjeverna Dalmacija.

"Takvi masterplanovi pružaju izravno strateško uporište za sve buduće prometne projekte i značajno ubrzavaju pripremu projekata u obuhvatu. Također povećavaju vjerojatnost financiranja iz EU fondova. Polako zaokružujemo administrativni dio - nakon toga nas očekuju veliki infrastrukturni projekti", poručio je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Naveo je i kako se u 2017. godini u cestovnom prometu očekuje potpisivanje ugovora o izgradnji Pelješkog mosta vrijednosti 420 milijuna eura, zatim potpisivanje ugovora o izgradnji terminala za pretovar rasutih tereta u Osijeku u vrijednosti 17,3 milijuna eura te ugovor za izradu srednjoročnog plana razvitka vodnih puteva luka unutarnjih voda za razdoblje 2017. do 2027. u vrijednosti 1,6 milijuna eura. U željeznici će se, kako je naveo, u idućih nekoliko mjeseci potpisati više ugovora za dodjelu sredstava za razvoj željezničke infrastrukture, primjerice Zaprešić-Zabok vrijedan 80 milijuna eura, te ugovor za rekonstrukciju pruge Vukovar-Vinkovci, vrijedan oko 70 milijuna eura.

Tomislav Petric je istaknuo da se u 2017. i 2018. očekuje potpisivanje oko 9 milijardi ugovora iz prioritetne osi 7 te kako je SAFU u potpunosti spremna za ugovaranje i provedbu projekata. Vjeruje kako će se iskoristiti sva sredstva koja su predviđena u razdoblju 2014. - 2020., a da bi se to napravilo mora se ugovoriti više od tih 9 milijardi. "Najbitnije je da se za 2017. i 2018. ugovori ono što je planirano, a onda se u 2020. mogu realizirati projekti kada se vidi kakvo će biti iskorištenje sredstava", kazao je.

Izvor: www.hrt.hr

Nivas info@nivas.hr
Nivas.hr | Uploading 24/7
Interactive Design & Development
Ladislava Štritofa 1
Zagreb 10000 Croatia
Work 385-(0)1 | 2320-541