SAFU | Središnja agencija za financiranje i ugovaranja

Primjeri EU projekata u RH

Svi primjeri projekata

Završetak Memorijalnog centra Faust Vrančić

slide

Visina ugovora: 1.306.477,95 eura

Korisnik: Grad Vodice

Viseći most, mlin za masline i srednjovjekovni padobran: ovi atraktivni vanjski izlošci u prirodnoj veličini bit će izloženi ispred jedinstvenog Memorijalnog centra Faust Vrančić čija se gradnja, u čast našem velikom izumitelju, jezikoslovcu, polihistoru, inženjeru i biskupu, dovršava u Prvić Luci na otoku Prviću.

Nakon što je Grad Vodice uložio otprilike 450.000 eura i obavio najveći dio osnovnih građevinskih radova, u projekt dovršenja Memorijalnog centra Faust Vrančić uključila se i Europska unija, s gotovo milijun eura bespovratnih sredstava iz Programa predpristupne pomoći (IPA).

Zahvaljujući znatnim financijskim sredstvima Europske unije i Grada Vodica, očekuje se veliki porast turističkih posjeta ovom mirnom otočiću nadomak Vodica. Izgradnja Memorijalnog centra još je jedan dokaz da Europska unija potiče i očuvanje kulturne i povijesne baštine svojih budućih članica, u ovom slučaju promovirajući slavu velikog Šibenčanina Fausta Vrančića, izumitelja padobrana.

Po završetku takozvanih grubih radova na Centru, osobita će se pozornost posvetiti i hortikulturnom uređenju okolnog prostora, ali i izradi neizostavnih vanjskih izložaka - visećeg mosta, mlina za masline te srednjovjekovnog padobrana.

Upravo će najzanimljiviji dio projekta biti postavljanje stalnog postava mnogobrojnih Vrančićevih izuma koji će biti obogaćen multimedijalnim sustavom. Riječ je o sustavu koji će omogućiti interaktivni posjet muzeju gdje će posjetitelji, uz inventivnu igru svjetla, video prikaza i audio podlogu, potaknuti vlastita osjetila za doživljaj briljantnosti uma Fausta Vrančića. Ovaj idealan spoj tradicionalnosti tipičnog dalmatinskog otoka i inovativnosti te modernizma bit će obogaćen i nezaobilaznom ugostiteljskom ponudom, suvenirnicom, prodavaonicom i mjenjačnicom u izvanmuzejskom prostoru Memorijalnog centra.

 

Izvor: Operativni program za regionalnu konkurentnost

Nivas info@nivas.hr
Nivas.hr | Uploading 24/7
Interactive Design & Development
Ladislava Štritofa 1
Zagreb 10000 Croatia
Work 385-(0)1 | 2320-541