SAFU | Središnja agencija za financiranje i ugovaranja

Primjeri EU projekata u RH

Svi primjeri projekata

Višnja maraska (Prunus cerasus var.Marasca) kao sastojak funkcionalne hrane

slide

Visina ugovora: 496.800,00 eura

Korisnik: Prehrambeno-biotehnološki fakultet – Centar Zadar

Cilj ovog projekta je razvoj i primjena sofisticiranih tehnologija u proizvodnji funkcionalnih proizvoda i poluproizvoda na bazi višnje maraske.

Naime, prethodna istraživanja, na temelju kojih se i rodila ideja za ovaj projekt, pokazala su da se maraska odlikuje iznimnim ljekovitim svojstvima: sadrži protuupalna svojstva te je vrlo bogata antioksidansima koji potiču obnovu stanica. Nadalje, bogat je izvor prehrambenih vlakana, ne sadrži masti i kolesterole, zbog čega se preporučuje osobama s visokom razinom kolesterola u krvi, a sadrži i polifenole, koji preventivno djeluju u sprječavanju pojave raka. Također obiluje tvarima koje ublažavaju simptome glavobolje, artritisa i pojave gušavosti, te melatoninom, biljnim hormonom koji pomaže u regulaciji sna.

U okviru spomenutog projekta pokrenuta su znanstvena istraživanja čiji će rezultati oživjeti uporabu maraske u prehrambenoj industriji te dati nov poticaj lokalnim proizvođačima i prerađivačima. Valja napomenuti da će se, osim u razvoj novih proizvoda, dio novaca usmjeriti u edukaciju zainteresiranih lokalnih proizvođača i šire zajednice o mogućnostima prerade višnje maraske.

 

Izvor: Operativni program za regionalnu konkurentnost

Nivas info@nivas.hr
Nivas.hr | Uploading 24/7
Interactive Design & Development
Ladislava Štritofa 1
Zagreb 10000 Croatia
Work 385-(0)1 | 2320-541