SAFU | Središnja agencija za financiranje i ugovaranja

Primjeri EU projekata u RH

Svi primjeri projekata

IPA KOMPONENTA III C - REGIONALNA KONKURENTNOST

Visina ugovora:

496.800,00 eura

Prehrambeno-biotehnološki fakultet – Centar Zadar

Cilj ovog projekta je razvoj i primjena sofisticiranih tehnologija u proizvodnji funkcionalnih proizvoda i poluproizvoda na bazi višnje maraske.

Naime, prethodna istraživanja, na temelju kojih se i rodila ideja za ovaj projekt, pokazala su da se maraska odlikuje iznimnim ljekovitim svojstvima: sadrži protuupalna svojstva te je vrlo bogata antioksidansima koji potiču obnovu stanica. Nadalje, bogat je izvor prehrambenih vlakana, ne sadrži masti i kolesterole, zbog čega se preporučuje osobama s visokom razinom kolesterola u krvi, a sadrži i polifenole, koji preventivno djeluju u sprječavanju pojave raka. Također obiluje tvarima koje ublažavaju simptome glavobolje, artritisa i pojave gušavosti, te melatoninom, biljnim hormonom koji pomaže u regulaciji sna.

U okviru spomenutog projekta pokrenuta su znanstvena istraživanja čiji će rezultati oživjeti uporabu maraske u prehrambenoj industriji te dati nov poticaj lokalnim proizvođačima i prerađivačima. Valja napomenuti da će se, osim u razvoj novih proizvoda, dio novaca usmjeriti u edukaciju zainteresiranih lokalnih proizvođača i šire zajednice o mogućnostima prerade višnje maraske.

 

Izvor: Operativni program za regionalnu konkurentnost

Projekt:

Posjetiteljski centar Srijem

Korisnik:

Visina ugovora:

475.497,18 eura

Grad Ilok

Cilj projekta Posjetiteljski centar Srijem, vrijednog gotovo pola milijuna eura, dodatno je unaprijediti razvoj turizma, vinarstva i vinogradarstva na području Srijema i Vukovarsko-srijemske županije.

Među ostalim sadržajima, u impresivnoj Kuriji obitelji Brnjaković djelovat će i Vinski klaster Srijem koji će biti u još boljoj mogućnosti posjetiteljima Centra ispričati legendarnu priču o tramincu, omiljenom vinu serviranom i na dvoru britanske kraljice Elizabethe I. Zbog teških ratnih razaranja, Vukovarsko-srijemska županija trenutačno spada u slabije razvijene hrvatske županije. Međutim, njezina bogata

povijest i prirodne ljepote imaju veliki potencijal za gospodarski napredak, osobito u granama kao što su turizam, vinarstvo i vinogradarstvo. Jedan od najvažnijih ciljeva Europske unije odnosi se na razvoj slabije razvijenih regija u svim zemljama članicama, ali i u zemljama kandidatkinjama, u koje spada i Hrvatska. Upravo se realizacijom ovog projekta očekuje porast zapošljavanja u sektoru turizma Vukovarsko-srijemske županije.

Partnere na projektu čine Turistička zajednica (TZ) Grada Iloka, Vukovarsko- srijemska županija, TZ Vukovarsko-srijemske županije te suradnik Vinski klaster Srijem.

Budući Posjetiteljski centar Srijemod čak 700 četvornih metara u sklopu Kurije Brnjaković, sastojat će se od tri glavna prostora:

- prostora za posjetitelje u kojem će biti smještene lokalne turističke informacije, suvenirnica i izložbeni prostor

- prostora za obrazovanje i osposobljavanje s prostorijom za održavanje seminara za trideset sudionika

- poslovnih prostora za TZ Grada Iloka i Vinski klaster Srijem, svojevrsno udruženje vinara čiji je glavni cilj jačanje tog poljoprivredno-turističkog sektora i brendiranje vina

 

Izvor: Operativni program za regionalnu konkurentnost

Visina ugovora:

1.306.477,95 eura

Grad Vodice

Viseći most, mlin za masline i srednjovjekovni padobran: ovi atraktivni vanjski izlošci u prirodnoj veličini bit će izloženi ispred jedinstvenog Memorijalnog centra Faust Vrančić čija se gradnja, u čast našem velikom izumitelju, jezikoslovcu, polihistoru, inženjeru i biskupu, dovršava u Prvić Luci na otoku Prviću.

Nakon što je Grad Vodice uložio otprilike 450.000 eura i obavio najveći dio osnovnih građevinskih radova, u projekt dovršenja Memorijalnog centra Faust Vrančić uključila se i Europska unija, s gotovo milijun eura bespovratnih sredstava iz Programa predpristupne pomoći (IPA).

Zahvaljujući znatnim financijskim sredstvima Europske unije i Grada Vodica, očekuje se veliki porast turističkih posjeta ovom mirnom otočiću nadomak Vodica. Izgradnja Memorijalnog centra još je jedan dokaz da Europska unija potiče i očuvanje kulturne i povijesne baštine svojih budućih članica, u ovom slučaju promovirajući slavu velikog Šibenčanina Fausta Vrančića, izumitelja padobrana.

Po završetku takozvanih grubih radova na Centru, osobita će se pozornost posvetiti i hortikulturnom uređenju okolnog prostora, ali i izradi neizostavnih vanjskih izložaka - visećeg mosta, mlina za masline te srednjovjekovnog padobrana.

Upravo će najzanimljiviji dio projekta biti postavljanje stalnog postava mnogobrojnih Vrančićevih izuma koji će biti obogaćen multimedijalnim sustavom. Riječ je o sustavu koji će omogućiti interaktivni posjet muzeju gdje će posjetitelji, uz inventivnu igru svjetla, video prikaza i audio podlogu, potaknuti vlastita osjetila za doživljaj briljantnosti uma Fausta Vrančića. Ovaj idealan spoj tradicionalnosti tipičnog dalmatinskog otoka i inovativnosti te modernizma bit će obogaćen i nezaobilaznom ugostiteljskom ponudom, suvenirnicom, prodavaonicom i mjenjačnicom u izvanmuzejskom prostoru Memorijalnog centra.

 

Izvor: Operativni program za regionalnu konkurentnost

Visina ugovora:

781.777,50 eura

Grad Vukovar

Početkom 2012. godine očekuje se dovršetak izgradnje Eko-etno centra Adica. Riječ je o novom turističkom proizvodu za Vukovarsko-srijemsku županiju, jer je jedini koji će spojiti ljepote grada na Dunavu s novoizgrađenom i neophodnom javnom infrastrukturom.

Projekt Razvoj novog turističkog proizvoda “Eko-etno centar Adica” poseban je između ostalog i po tome što mu je jedna od temeljnih misija spasiti od zaborava stare zanate ručnoga rada, poput zlatoveza ili izrade suvenira od drveta i kože, što je osobito dobra prilika za radno osposobljavanje žena koje će kroz razne radionice moći savladati tehnike ručnih radova.

U Eko – etno centru Adica, osim što će se revitalizirati park Adica, namjerava se pružiti i tehničku pomoć Gradskoj upravi, povećati angažman u promociji županije, ali i organizirati 4. etno sajam Vukovar u Adici.

 

Izvor: Operativni program za regionalnu konkurentnost

Visina ugovora:

18.823.995,70 eura

Poslovno-inovacijska agencija Republike Hrvatske

Projekt izgradnje i pokretanja Inkubacijskog centra za bioznanosti i komercijalizaciju tehnologije (BIOCentar) prvi je centar takve vrste u Republici Hrvatskoj.

BIOCentar će se nalaziti u sklopu budućeg istočnog kampusa Sveučilišta u Zagrebu na Borongaju. Riječ je o inkubacijskom centru površine oko 4.500 m2 koji će poduzećima u razvoju u području bioznanosti i biotehnologije pružiti potrebne uvjete za obavljanje djelatnosti, i to u sljedećih pet područja aktivnosti: infrastruktura, inkubacijska podrška, transfer tehnologije, obrazovanje i umrežavanje.

Planirana infrastruktura BIOCentra sastoji se od poslovnih i laboratorijskih prostora za potrebe malih high-tech kompanija te od centralnog laboratorija prilagođenog za razvojni ciklus bio-proizvoda. Centralni će laboratorij sačinjavati sedam posebnih laboratorija: banka stanica, laboratorij za stanične kulture, laboratorij za mikrobne kulture, laboratorij za uzgoj mikroorganizama, laboratorij za izolacije staničnih produkata, bio analitički laboratorij te priprema medija i pufera.

Projekt se financira iz Instrumenta pretpristupne pomoći Europske unije (IPA), a riječ je o velikom, strateški važnom projektu, jedinstvenom u regiji, koji u posebno osmišljenom okružju udružuje centralni laboratorij i priručne laboratorije namijenjene stanarima centra te uredske prostore potrebne za njegovo poslovanje.

 

Izvor: Operativni program za regionalnu konkurentnost

Visina ugovora:

960.215,89 eura

Virovitičko-podravska županija

Cilj projekta je izgradnja prvog poduzetničkog inkubatora u Virovitičko – podravskoj županiji za proizvodnju i uvođenje naprednih tehnologija i specifičnog “know-how” za visoku tehnologiju i informatiku, razvijanje, umrežavanje i educiranje poduzetnika putem inovativnih “on-line” seminara, kao i otvaranje novih radnih mjesta. Projekt će doprinijeti regionalnoj konkurentnosti, poduzetničkom okruženju i održivom razvoju Virovitičko-podravske županije poticanjem razvoja tehnoloških “start up” poduzeća i otvaranjem novih radnih mjesta.

Visina ugovora:

1.229.789,49 eura

Sisačko-moslavačka županija

 

Cilj projekta: Uz ekonomski razvoj jednog od slabije razvijenih područja, Lonjskog polja - cilj ovog projekta je privući veći broj posjetitelja u Park prirode Lonjsko polje, poticati potražnju za jedinstvenom ponudom koju nudi ovo područje ali i poticati ponudu lokalnih suvenira.  

Realizacijom projekta bit će obnovljena Županijska cesta na dionici Jasenovac – Drenov Bok u duljini gotovo dva kilometara čime će se olakšati pristup Parku prirode, skratiti vrijeme putovanja i povećati cestovna sigurnost. Izraditi će se web stranice za online rezervaciju smještaja i drugih usluga, tiskati turistički vodiči te izraditi i postaviti jumbo plakati. Postojeći i potencijalni ponuđači turističkih proizvoda i usluga bit će dodatno osposobljeni putem skupnih i individualnih oblika edukacije.

Projekt:

Vinske ceste

Korisnik:

Visina ugovora:

1.248.519,89 eura

Osječko-baranjska županija

 

Cilj projekta:Osnovni cilj ovog projekta odnosi se na stvaranje novih radnih mjesta u područjima regije koja posebno zaostaju u razvoju poticanjem razvoja održivog turizma, utemeljenog na bogatoj kulturnoj baštini i tradiciji u proizvodnji vina. Također je cilj i povećanje ekonomskog rasta regije poboljšanom promocijom turističke ponude, bazirane na obnovljenoj turističkoj infrastrukturi. Navedeni ciljevi postići će se prije svega izgradnjom novih te rekonstrukcijom postojećih turističkih atrakcija.

Realizacijom projekta biti će obnovljeno ukupno 18,5 kilometara vinskih cesta, označenih turističko informativnim točkama te uređeno i opremljeno gotovo 750 četvornih metara prostora unutar jednog regionalnog (Osijek) i 4 mini vinska muzeja (Dalj, Zmajevac, Đakovo i Feričanci). Svaki od muzeja biti će podijeljen u tri područja: izložbeni (vina i povijesno naslijeđe), kušaonica vina te treći dio namijenjen maloprodaji.

Visina ugovora:

1.666.346,27 EURA

Grad Šibenik

Cilj projekta: pridonijeti održivom razvoju grada Šibenika, Šibensko-kninske županije te šire regije kroz promociju kulturnog turizma.

Renoviranjem turističke infrastrukture Tvrđave svetog Mihovila, ona će dostojno biti stavljena u svrhu promocije kulturnog turizma čitave šibenske regije. Projekt uključuje uređenje ljetne pozornice na otvorenom te podzemnog dijela tvrđave gdje će se nalaziti polivalentna dvorana i popratne prostorije. Projektom je predviđena i izrada Plana za upravljanje kulturnim vrijednostima grada, županije te afirmacija tvrđave kao središnje točke za promociju kulturnih vrijednosti i proizvoda regije, a ujedno i registracija nove javne institucije otvaranjem novih radnih mjesta.

Projekt:

Stazama lipicanca i kune

Korisnik:

Visina ugovora:

515.397,83 EURA

Grad Lipik

Cilj projekta: osnažiti turističke potencijale lokalne zajednice razvojem i jačanjem turističke infrastrukture gradova Lipika i Pakraca, što će u konačnici rezultirati s pet javnih i osam privatnih te međusobno povezanih, opremljenih i označenih destinacija.

Uređenjem staze stvorit će se uvjeti za ruralni turizam za osam obiteljskih gospodarstava smještenih uz samu stazu te tri gospodarstva koja se nalaze u neposrednoj blizini staze. U budućnosti gotovo pedesetak obiteljskih farmi imat će mogućnost za uključenje u sektor ruralnog turizma.

Obnovom postojećih i izgradnjom novih destinacija, povezanih obnovljenim i opremljenim stazama za pješake, bicikliste i jahače, ukupne duljine 98 kilometara, obogatit će se turistička ponuda te time povećati broj lokalnih, regionalnih i tranzitnih posjetitelja.

Visina ugovora:

989.682,85 EUR

Grad Senj

Cilj projekta: doprinijeti razvoju turističkog sektora i srodnim malim i srednjim poduzećima u Gradu Senju i Ličko-senjskoj županiji kroz održivu ekonomsku valorizaciju kulturnih i povijesnih potencijala regije.

Rezultati postignuti projektom su:

  • poboljšana javna turistička infrastruktura i stvoreni nužni infrastrukturni preduvjeti za razvoj malog i srednjeg poduzetništva i otvaranje novih radnih mjesta
  • razvijen sustav održivog planiranja i upravljanja kulturnim i povijesnim resursima
  • ekonomski valorizirana kulturna, povijesna i tradicijska baština u održivom smislu za poboljšanje turističke ponude
  • poboljšani kapaciteti i konkurentnost dionika turističkog sektora
  • prezentirana i promovirana kulturno turistička ponuda u cilju stvaranja prepoznatljive turističke destinacije

Visina ugovora:

1.391.050,62 eura

Poduzetnički inkubator BIOS Osijek

Cilj projekta: održivi razvoj Osijeka i Osječko-baranjske županije razvojem poduzetništva i povećanim mogućnostima zapošljavanja te otvaranje 50 novih tvrtki i 228 novih radnih mjesta tijekom sljedećih 10 godina

Očekivani rezultati: Otvorenjem ove zgrade kapacitet Poduzetničkog inkubatora BIOS povećat će se za 24 poslovna prostora namijenjena poduzetnicima, a koje čine 11 poslovnih prostora u prizemlju (40 - 100 m2) i 13 na katu (20 - 70 m2) te manja konferencijska dvorana. Ukupna bruto površina iznosi dodatnih 1.873,00 m2.

Aktivnosti projekta:

-Izgradnja i opremanje poduzetničkog inkubatora

 -Razvoj virtualnog inkubatora

 -Dva nova seminara

- Razvoj poduzetničke bilježnice

- Razvoj web shopa za poduzetnike

Visina ugovora:

1.400.000 eura

Javna ustanova Zaštićene prirodne vrijednosti Šibensko-kninske županije

Cilj: Zahvaljujući ovom projektu iskoristit će se potencijal Kanala svetog Ante u Šibeniku kako bi se poboljšala turistička infrastruktura i sustav upravljanja radi promocije aktivnog i kulturnog turizma. U sklopu projekta potpuno je obnovljena i uređena šetnica duga 4,4 kilometra duž jugoistočne obale kanala, na potezu od uvale Duboka do Tvrđave svetog Nikole na ulazu u kanal. Uz šetnicu, uređeno je i pristanište ispod špilje sv. Ante, 2 vidikovca, i pristupni mostić do otoka Školjića na prilazu tvrđavi sv. Nikole.

Ovim projektom poboljšana je javna turistička infrastruktura i sustav upravljanja u svrhu planiranja razvoja i promocije selektivnih oblika aktivnog i kulturnog turizma te srodnih usluga na području zaštićenih prirodnih područja i Natura 2000 lokaliteta u Šibensko-kninskoj županiji.

Visina ugovora:

1.359.424,11 EUR

Turistička zajednica Grada Ogulina

Cilj projekta: razviti kulturno-povijesnu turističku infrastrukturu koja će poticati stvaranje novih poduzeća i radnih mjesta, što će u konačnici dovesti do proširenja turističke ponude grada Ogulina.

Ivanina kuća bajke je multimedijalni i interdisciplinarni centar za posjetitelje koji svojom stalnom izložbom postavljenom na principima znanja, kreativnosti i upotrebi novih tehnologija, web stranicom, virtualnim međunarodnim referencijalnim centrom za bajke i on-line knjižnicom, tematskim putem bajke kroz Ogulin i okolicu, izdavačkom djelatnošću te cjelogodišnjim kreativnim i edukativnim programima namijenjenim djeci i odraslima, slavi bajke i bajkovito stvaralaštvo kako djela I.B.Mažuranić, rođene Ogulinke, tako i svih bajki i bajkopisaca svijeta.

Projekt:

Vrtovi lunjskih maslina

Korisnik:

Visina ugovora:

596.080,88 EUR

Turistička zajednica Grada Novalje

Cilj projekta: zaštita prirodnih i kulturnih vrijednosti te promocija jedinstvenog krajobraza. Napravljena je potrebna dokumentacijska podloga za poboljšanje infrastrukture unutar područja maslinika radi uređenja lakšeg pristupa i uspješnije promocije ovoga zaštićenog prostora. Ponuda tvori jedinstvenu cjelinu sastavljenu od više elemenata: razgledavanje zaštićenog područja elektro-vozilima, šetnja makadamskim putovima koji se protežu i više od 7.000 m, recepcije koja ujedno služi i kao infopunkt gdje se može dobiti više informacija o samom lokalitetu, kamene kućice/štandovi na kojima mali i srednji poduzetnici mogu prodavati domaće proizvode s ovoga prostora, kamene klupice i koševi.

Više informacija o projektu: http://www.vlm.com.hr/    https://www.facebook.com/vrtovi.lunjskihmaslina?fref=ts

Nivas info@nivas.hr
Nivas.hr | Uploading 24/7
Interactive Design & Development
Ladislava Štritofa 1
Zagreb 10000 Croatia
Work 385-(0)1 | 2320-541