Naslovnica » Novosti » Svečano zatvoren CARDS projekt unapređenja sigurnosti hrane

Novosti

Svečano zatvoren CARDS projekt unapređenja sigurnosti hrane

Formalnom završnom svečanosti obilježen je danas završetak CARDS 2004 twinning projekta "Daljnje jačanje kapaciteta u području živih životinja i prehrambenih proizvoda" kojem je cilj bio unaprijediti razmjenu poljoprivrednih i prerađenih proizvoda kako bi se povećala prisutnost hrvatskih proizvoda na europskim i svjetskim tržištima.  

Projekt vrijedan 1,5 milijuna eura poveden je u suradnji s talijanskim i austrijskim partnerima u razdoblju od rujna 2007. do rujna 2009. godine, a rezultirao je unapređenjem nacionalnog sustava sigurnosti hrane i pojačanom kontrolom hrane, rečeno je na svečanosti u Zagrebu.

Građani Europske unije žele biti sigurni da se provode visoki standardi u proizvodnji hrane, a visoki standardi i norme štite i same proizvođače, kazao je Paolo Berizzi, šef odjela za provedbu projekata Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj.

Projekt je proveden uz aktivno sudjelovanje službenika Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, te službenika iz drugih hrvatskih institucija zaduženih za sigurnost hrane, u suradnji s talijanskim institutom "G.Caporale", te austrijskim AMA Agrarmarkt.

Neki od rezultata projekta su i poboljšanje hrvatskog pravnog okvira usvajanjem higijenskog paketa o hrani EU, priprema niza procedura i smjernica za pravilnu primjenu tog higijenskog paketa, podrška u pripremi i primjeni zakona o oznakama tradicionalni ugled, izvornosti i zemljopisnog podrijetla, edukacija stotinjak hrvatskih državnih službenika o tehnikama provedbe službenih kontrola i audita, podrška Hrvatskoj akreditacijskoj agenciji kako bi se osposobila i preuzela ulogu nacionalnog tijela za akreditaciju laboratorija i inspekcijskih tijela, itd. (Hina)

Sve novosti
Povratak na vrh