Naslovnica » Novosti » Održana završna svečanost PHARE 2005 projekta Podrška Pravosudnoj akademiji

Novosti

Održana završna svečanost PHARE 2005 projekta Podrška Pravosudnoj akademiji

Razvojem Pravosudne akademije, Hrvatska je dobila moderan sustav obuke za buduće suce i državne odvjetnike, što je jadan od temelja jakog i neovisnog pravosuđa, istaknuto je na predstavljanju rezultata PHARE projekta "Podrška Pravosudnoj akademiji" na kojem je obilježena i peta godišnjica rada te institucije.

ZAGREB, 4. studenog 2009.- Projektom vrijednim milijun eura, koje Ministarstvo pravosuđa provodi s Europskom komisijom i njemačkim stručnim partnerima, cilj je osigurati da mladi stručnjaci koji ulaze u pravosuđe dobiju dobru naobrazbu te da se budući suci i državni odvjetnici biraju na temelju objektivnih i transparentnih kriterija.

Ministar pravosuđa, Ivan Šimonović kazao je da se novim sustavom izbora i stručnog usavršavanja u pravosuđe žele privući najbolji kadrovi kojima će se jamčiti da će u roku od dvije godine napredovati do sudačkih ili državno-odvjetničkih dužnosti.

Ustvrdio je da je izbor kadrova jedna od najbitnijih karika u reformi pravosuđa, iako to u javnosti nije toliko vidljivo, poput borbe protiv korupcije ili ubrzavanja sudskih postupaka.

"No, i dalje ćemo ustrajati na borbi za smanjenje sudskih zaostataka, veću učinkovitosti postupaka i njihovo skraćivanje", rekao je Šimonović, dodajući da je od početka godine broj neriješenih predmeta smanjen za osam posto.

Projekt razvoja Pravosudne akademije pohvalio je i predstavnik delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Paolo Berizzi, ističući da pomaci u pravosuđu nisu bitni samo zbog ulaska u Europsku uniju nego i zbog povratka povjerenja hrvatskih građana u sustav.

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin kazao je da bi sustav koji se stvara trebao izgraditi suce koji su spremni i sposobni suditi nepristrano i oduprijeti se svakom pokušaju utjecaja, ali i "sireninom zovu" samoreklamiranja.

Osim toga, novi sustav izbora i obrazovanja trebao bi zaustaviti trend odlaska iskusnog kadra iz pravosuđa u odvjetnike, bilježnike i korporativne pravnike.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić uvjeren je da pravi posao tek slijedi. "Predmeti koji dolaze svakim danom sve su teži, a oni kojima smo za vratom koriste najbolje pravne zastupnike", kazao je Bajić.

(Hina)

Sve novosti
Povratak na vrh